donderdag 8 maart 2012

VS: ‘It takes a village to raise a child’

Samen met alle professionals, scholen, bewoners en kinderen werken we in Overvecht aan onze Vreedzame Wijk. We willen onze kinderen op laten groeien in een gemeenschap waar mensen elkaar( leren) kennen, waar we ons samen verantwoordelijk voelen, waar kinderen een stem hebben.
De Vreedzame Kinderraad Overvecht is een belangrijk orgaan binnen de Vreedzame Wijk. Elk jaar (dit jaar voor de derde keer) worden er van elke school twee groep 7 leerlingen afgevaardigd in de Raad. Deze kinderen worden op een democratische wijze gekozen en vertegenwoordigen ook echt alle kinderen van hun school. Er vindt na elke vergadering een terugkoppeling plaats naar de kinderen in de klassen. De Raad komt elk jaar vier keer bij elkaar. In het eerste
jaar heeft de Raad nagedacht over de afspraken die er in de wijk moeten zijn voor een Vreedzaam Overvecht: het manifest voor een Vreedzaam Overvecht.
Een belangrijk aspect is dat de raad actie moet ondernemen in de wijk. Vorig jaar boog de Raad zich over de kwestie: ´Hoe leren we kinderen in Overvecht beter omgaan met verschillen’. De kinderen van de Cleophas hebben deze kwestie op een prachtige manier uitgewerkt: de bovenbouwkinderen van de Cleophasschool kwamen regelmatig in conflict met de bovenbouwkinderen van OBO, locatie T, en zij bedachten hiervoor
het speeddaten in de wijk.


Dit schooljaar kijkt de Vreedzame Kinderraad terug. We werken voor het vierde jaar aan de Vreedzame Wijk. Wat gaat er goed? Op welke afspraken in het manifest zijn we trots?  De kinderen geven zelf aan dat het belangrijk is om de positieve ontwikkelingen te benoemen. Daarnaast kijken de kinderen waar ze  nog extra aan willen werken om Overvecht nog Vreedzamer te maken.
Het eindresultaat zal een ‘up to date’ manifest voor een Vreedzaam Overvecht zijn. Elke school zal hieraan weer een actie verbinden, waarbij de kinderen actief een bijdrage leven aan de vreedzame wijk in hun eigen buurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten