vrijdag 7 juni 2013

BSA: BSA-kinderen debatteren over eerlijke kleding



www.foksuk.nl
Naar aanleiding van de tekst in Nieuwsbegrip over het instorten van een kledingfabriek in Bangladesh zijn de kinderen van de BSA aan het werk gegaan om zich voor te bereiden op een debat over dit onderwerp.  Het onderwerp leent zich uitstekend om na te gaan waar de schuldvraag ligt voor zo’n ramp. Moeten wij als afnemers hier  verantwoordelijkheid voor nemen, is het een zaak voor de regering of ligt de oplossing in het land zelf waar arbeiders onder slechte omstandigheden moeten werken?
Wat de BSA betreft gaat het er om in de vorm van het debat kinderen te leren een goed gesprek te voeren. Aan het einde van het debat ga je na hoe je over de zaak denkt. Wat ben ik te weten gekomen? Ben ik beter in staat om een oordeel te geven en dit te onderbouwen met feitelijke kennis? Welk verrassende inbreng deed mij nadenken en mijn mening verbeteren?
De kinderen hebben in de eerste les een tekst gelezen over de instorting van de kledingfabriek. De tweede les gaf ruimte om regels en afspraken over het debat vast te leggen en te oefenen. Voordat het debat werd gevoerd hebben kinderen verschillende teksten gelezen om argumenten voor en tegen stellingen te formuleren. De stellingen waren: Wij als kopers van goedkope kleding zijn verantwoordelijk voor de ramp! Wij moeten in Europa zelf onze kleding maken!
Kinderen kunnen geweldig goed met argumenten uit de voeten in het debat. Met het inzetten van verschillende debatvormen krijgen alle kinderen de kans om aan het woord te komen en te proberen argumenten van de ander te weerleggen.
Vormen die gebruikt zijn kunnen worden gevonden op debatindeklas.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten