dinsdag 12 april 2011

DA: Dagarrangementen?

Dagarrangementen!


De Brede School Overvecht onderzoekt al langere tijd de mogelijkheden van onderwijstijdverlenging. Dat is wat het woord zegt: meer uren onderwijs. Ingezet om de ontwikkelingskansen van achterstandskinderen te vergroten. De Brede School Academie is er een voorbeeld van. Maar ook het programma talentontwikkeling in de wijk, wat grotendeels na schooltijd plaatsvindt. Hoe succesvol beide voorbeelden ook zijn, ze hebben een groot nadeel: het geringe bereik. Heel veel kinderen nemen deel, maar nog veel meer kinderen niet.

De Brede School ziet de oplossing in zogenaamde dagarrangementen. Binnen zo’n dagarrangement nemen alle kinderen deel aan de onderwijstijdverlenging. En dat maakt het weer mogelijk een belangrijke kwaliteitsslag te slaan. De tweedeling binnen- en buitenschools verdwijnt, om plaats te maken voor een integraal curriculum. Welzijn, onderwijs, opvang en UCK werken in een dergelijk model nauw samen aan een gezamenlijke opdracht.
De scholen in Overvecht voelen veel voor een dergelijk model. Ook brede school partners Ludens, UCK en Cumulus zijn enthousiast. Zo enthousiast, dat er nu een plan ligt om te gaan starten. Dat wil zeggen: uitproberen. Het is de bedoeling dat in schooljaar 2012-2013 op twee plaatsen in de wijk een proef plaatsvindt met dagarrangementen. Om de plannen verder uit te werken is bureau Sardes ingeschakeld. Zij begeleidden ook de succesvolle implementatie van leertijdverlenging in Den Haag. Inmiddels zijn de schoolbesturen ingelicht over de plannen . Ook die zijn enthousiast. Evenals de besturen van Ludens, Cumulus en het UCK. In april bezoekt wethouder Kreijkamp van Onderwijs de Brede School Overvecht. Dat is het moment om ook hem op de hoogte te brengen.

Johan en Arjen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten