dinsdag 12 april 2011

VW: de Vreedzame Kinderraad

De Vreedzame Kinderraad Overvecht
De Vreedzame Kinderraad is een onderdeel van de Vreedzame Wijkaanpak.
De Vreedzame Wijk  is vanuit de scholen in Overvecht gestart. Op bijna alle scholen wordt gewerkt met het programma Vreedzame School. Kinderen leren daar positief gedrag, verantwoordelijk te zijn voor hun omgeving en conflicten constructief oplossen. Er worden zelfs kinderen opgeleid om in hun eigen buurt conflicten op straat op te lossen. Naast de kinderen worden ook Ouders en  professionals (o.a. de wijkagenten, welzijnwerkers, sportclubs, winkeliers), geïnformeerd over en getraind in de Vreedzame-Wijkaanpak.
Het bijzondere van de Vreedzame-Wijkaanpak is dat de kinderen, de professionals en de ouders dezelfde taal gaan spreken. Door deze eenduidige aanpak thuis, op school en op straat wordt het voor de kinderen duidelijk dat er overal dezelfde verwachtingen worden gehanteerd en dezelfde regels en afspraken gelden. Zo ontstaan er overal in de wijk, op straat, in de speeltuinen, buurthuizen, bibliotheken, voetbalclubs plaatsen waar kinderen en volwassenen op een vreedzame manier met elkaar omgaan. 

De Vreedzame Kinderraad is een heel mooi voorbeeld van de Vreedzame-Wijkaanpak. Kinderen worden actief betrokken bij de wijk, ze voelen zich verantwoordelijk voor het verbeteren van het klimaat in de wijk.

Van alle scholen nemen twee kinderen plaats in de Vreedzame Kinderraad. Dit jaar hebben de kinderen zich gebogen over een kwestie die Bart Andriessen, manager van het wijkbureau, aan de raad voorgelegd heeft. Op het wijkbureau zijn meerdere meldingen gemaakt van kinderen en oudere mensen die vanwege hun huidskleur of hun leeftijd door een groep kinderen buitengesloten of onheus bejegend worden.

In de VKR (Vreedzame Kinderraad) hebben de kinderen met elkaar hierover gesproken, de raadsleden herkenden de kwestie. Hieruit is de volgende vraag ontstaan: “Hoe leren we kinderen in Overvecht beter omgaan met verschillen?”.
De raadsleden hebben samen met de kinderen op school bedacht dat “als je elkaar beter leert kennen, je ook beter en makkelijker met elkaar om kan gaan”. Dit betekent dat elke school in Overvecht een activiteit bedenkt om andere mensen of kinderen in de buurt beter te leren kennen.
 
In het Doe Mee Centrum Einstein zal op woensdag 20 april om 11.15 uur elke school zijn actie die bijdraagt aan een Vreedzaam Overvecht presenteren. Rinda den Besten onze wijkwethouder is hierbij ook aanwezig.


Annemieke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten