maandag 28 november 2011

VW: Vreedzame School: Burgerschap



In de wijk Overvecht loopt op de Marcusschool een pilot genaamd 'de Vreedzame wijk'. Hierin wordt de aanpak van de Vreedzame school op de hele wijk toegepast. Leerlingen en leerkrachten kunnen ervaringen en inzichten van binnen de school nu ook buiten de school toepassen. Het is als het ware democratisch burgerschap buiten de schooldeur. Er doen ook allerlei verenigingen en stichtingen vanuit de wijk mee aan het project.
Groepsvergadering en leerlingparticipatie
De vijfde les binnen deze serie gaat over ‘groepsvergadering en leerlingparticipatie’. De groepsvergadering is gericht op het creëren van een democratisch orgaan in de school, waarin leerlingen daadwerkelijk mogen meebeslissen over zaken die hen aangaan.
Burgerschap
De school is een ideale plek om te oefenen voor actief en democratisch burgerschap. Democratisch Burgerschap streeft naar een democratische gemeenschap, waarin iedereen een stem heeft, zich gezien en gehoord voelt, en op een positieve manier met elkaar omgaat. Door jongeren actief te betrekken bij de samenleving waar ze deel van uitmaken, zorgen we ervoor dat ze zich medeverantwoordelijk gaan voelen voor die samenleving.


Annemieke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten