maandag 28 november 2011

VW: Vreedzame Wijk bij ouderbijeenkomst



Linda (school maats. werk), Nena (indigo),  Sabah (oudercoach)
'Piep zei de muis' is een cursus voor kinderen van 4- 8 jaar die extra steun nodig hebben omdat ze thuis of in hun directe omgeving te maken hebben met stress en spanningen.
Het is een samenwerking van Indigo (kinderbegeleiding) en Cumulus Welzijn (ouderbegeleiding). Op initiatief van Sabah Belhaj stond 1 november het thema Vreedzame wijk op de agenda van de ouderbijeenkomst. Petra Jongerius kwam een toelichting geven.


Belangrijkste doel van de Vreedzame wijk is om de verschillende leefwerelden waarin kinderen opgroeien (thuis, school, straat en vrije tijd) meer met elkaar te verbinden. Ouders en professionals zijn samen verantwoordelijk voor de opvoeding en werken vanuit de zelfde principes. Zij activeren en ondersteunen de kennis en vaardigheden die kinderen op school krijgen aangeleerd.

Opstekers (complimenten) geven is een belangrijk middel voor een positief opvoedklimaat. Belangrijk voor het gevoel van eigenwaarde, maar ook voor het realiseren van gedragsverandering. Een oefening tijdens de bijeenkomst was het voorlezen van een verhaal over een meisje dat voortdurend afbrekers krijgt. Daar waar eerst een afbreker werd gegeven, moesten de moeders een opsteker verzinnen.

In een kader zetten: l
De doelen
De Vreedzame School streeft er naar om kinderen te leren:
1)     op een positieve en zorgzame manier met elkaar om te gaan
2)     op een democratische manier met elkaar beslissingen te nemen
3)     constructief conflicten op te lossen
4)     verantwoordelijkheid te nemen voor elkaar en voor de gemeenschap
5)     open te staan voor verschillen tussen mensen.

Het programma is meer dan een methodiek. Het gaat om het met elkaar neer zetten van een cultuur, een manier van omgang met elkaar vanuit een visie op democratisch samenleven. 


Annemieke Vernooy


Geen opmerkingen:

Een reactie posten